10 tipp mit tegyünk, ha elbocsátanak állásunkból!

1. Fogadjuk el a döntést! - Az állás elvesztése mindennapos dolog, ami bárkivel előfordulhat. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, nem tehetünk mást, el kell fogadnunk felettesünk döntését. Előfordulhat, hogy ez még jót is tesz későbbi karrierünknek.

2. Koncentráljunk a jövőre! Előre nézzünk, ne hátra! Vegyünk ki néhány napot és gondolkozzunk el a jövőnkön.

3. Ne nehezteljünk volt főnökünkre és ne sajnáltassuk magunkat! Ez már nem segíthet rajtunk, ezért felesleges rá energiát pazarolnunk! Ehelyett a következőt tegyük: Pihenjünk sokat, ha lehet, korán feküdjünk le aludni. Vegyünk forró fürdőt és kezdjünk el olvasni egy könyvet. Próbáljuk meg feltölteni magunkat pozitív energiákkal, optimistán tekintsünk a jövőre. Értékeljük ideiglenes állapotként a jelenlegi helyzetet, melyen hamarosan változtatni fogunk. Hitessük el önmagunkkal, hogy képesek vagyunk túltenni magunkat a kialakult helyzeten.

4. Vizsgáljuk meg pénzügyi helyzetünket. Fogjuk vissza kiadásainkat ezen átmeneti időszakban. Hitelkártyánkat tegyük félre egy időre és inkább készpénzzel fizessünk. Készítsünk havi költségvetést bevételeinkről és kiadásainkról.

5. Önéletrajzunkat igazítsuk a megpályázandó álláshoz, így az jobban kitűnhet a tömegből. Ne csupán egy általános önéletrajzzal pályázzunk az állásokra.

6. Fogalmazzuk meg, milyen értéket tudunk felmutatni későbbi munkáltatónknak. Dokumentáljuk karrierünk során elért eredményeinket, sikereinket.

7. Tervezzük meg álláskeresési stratégiánkat az első hónapra. Legyünk proaktívak és fedezzük fel, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak számunkra az álláspiacon.

8. Fogjunk hozzá stratégiánk gyakorlati kivitelezéséhez: „Dolgozzunk” legalább heti 25 órát, a hétvégéket pedig töltsük lazítással. Gyűjtsünk referenciákat, ajánlásokat előző főnökeinktől, kollégáinktól stb. Vegyük fel a kapcsolatot ismerőseinkkel, barátainkkal és érdeklődjünk, hogy van-e tudomásuk valamilyen nyílt pozícióról.

9. Tekintsünk magunkra sikeres szakemberként. Az állásinterjún legyünk magabiztosak, próbáljunk meg pozitív képet festeni magunkról.

10. Amennyiben valamilyen új szaktudásra lenne szükségünk, iratkozzunk be egy tanfolyamra. Ha interjúkra behívnak, viszont állást sehol sem ajánlanak nekünk, derítsük ki a probléma okát. Keressünk fel egy karrier tanácsadót és kérjük ki a véleményét.