Többszázan sztrájkoltak a karácsonyi vásár első napján

Csak pár százan sztrájkoltak a Wal MartnálVan érzékük a feszültségkeltéshez az Amerika legnagyobb áruházaiban, a Wal Martban dolgozóknak. A mértéktelen fogyasztás fellegvárában fekete pénteken sztrájkoltak a dolgozók. A több ezres tüntetés helyett azonban csak pár százan nem vették fel a munkát.

 

Fekete pénteknek az amerikai karácsonyi bevásárló szezon első napját hívják, amikor hatalmas akciókkal csábítják az üzletekbe a vásárlókat.

Éppen ezt a napot választotta a sztrájkra a szakszervezetek támogatását is élvező OUR Wal-Mart elnevezésű csoport, melybe az alkalmazottak tömörültek.

A Wal Mart nem hagyja magát

Az alkalmazottak szerint az ország legnagyobb munkaadójaként számon tartott Wal-Mart "megtorlást" alkalmaz azokkal szemben, akik jobb fizetést, igazságos munkabeosztást és megfizethető egészségügyi ellátást követelnek - számolt be róla az MTI.

Természetesen az áruházlánc nem kívánja annyiban hagyni a csoport törekvéseit, hiszen így igen nagy bevételtől esik el. A cég panaszt nyújtott be az amerikai munkaügyi bizottsághoz, ami ugyan köteles lenne három napon belül válaszolni, a "igazságosztó" testület azonban probléma összetettségére hivatkozva jelezte: a "fekete péntekig" valószínűleg nem tudja kialakítani álláspontját.

A Wal-Mart szerint a tiltakozók akciói eddig is megsértették a vonatkozó munkajogi előírásokat és ártottak az üzletnek. Az OUR Walmart kilátásba helyezte, hogy bírósághoz fordul, ha az NLRB az áruházlánc javára dönt.

Nem volt sikeres a sztrájk

A szakszervezetek által támogatott OUR Wal-Mart mozgalom hívei csütörtök este 8-tól kezdődően Marylandben, Floridában, Kaliforniában, Texasban, Kentuckyban, Illinois-ban és Wisconsinban tartottak megmozdulásokat.

A sztrájkfenyegetés ellenére az áruházláénc közel 4000 üzletében a tavalyinál is nagyobb volt a forgalom a hálaadás napjáról "fekete péntekre" virradó éjszakán: a pénztárgépeknél csaknem 10 millió tranzakciót regisztráltak.